Sunday, September 30, 2012

Naljakad juhtumid

Laste soovil on juhtumitest nimed välja võetud.

*******
Ega ma seda ise päris täpselt mäletagi, rohkem ema jutu järgi tean. Olime vennaga umbes kahesed, kui mängisime oma toas. Meile meeldis väga ronida ja hüpata. Ronisime voodiriiete kapile, millel on külje peal luugitaoline uks või klapp. Selle klapi peal oli eriti lahe hüpata. Aga kui vennaga kahekesi hüppasime, kukkus kapp kummuli. Vend pääses, aga mina jäin poolest kehast kappi lõksu. Kolina ja kisa peale tormas ema kohale, aga ei pääsenud tuppa, sest kapp oli kukkunud ukse ette. Õnneks oli põrandal suur vaip, mille peal kapp libises, kui ema ust lükkas. Nii pääses ema tuppa ja päästis mu kapist välja. Kui esmane ehmatus möödus, selgus et olin pääsenud tervena.

*******
Kui me vennaga veel päris väikesed olime, viis ema meid õue. Siiani räägib ema, kui lihtne meiega õues oli: "Panid teki murule, mõned mänguasjad ja polnud vaja üldse karta, et me kusagile kaoksime." Me ei julgenud nimelt vennaga murule minna. Muru oli vist väga kole, külm, niiske ja kõditav. Ema räägib siiani, kuidas me tekil ringi kappasime ja püüdsime leida kohta, kus muru on vähem hirmutav. Õnneks kestis see "raske" aeg lühikest aega. Saime kahel jalal kõndimise selgeks ja siis papudega polnud meil muru ees enam mingit hirmu.

********
Mulle on alati meeldinud lauamänge mängida. Seal keegi võidab ja keegi peab kaotama. Mina kunagi kaotada ei tahtnud. Ema-isa aga rääkisid, et sa pead kaotama ka õppima. Alati ei saa võita. Kui me siis ükskord jälle mängisime ja ma kaotasin, siis ütlesin pahaselt: „Näed emme, ma õppisin kaotama ja nüüd kaotangi.”

*******
Kui ma oli kahe-aastane, läks ema tööle. Kuna ema töötas öösiti, siis hommikul oli kange tahtmine magada. Ma olin väga hea laps ja mängisin toas, aga pruukis emal ainult korraks silm lahti teha, olin ma kohe oma küsimustega platsis - Kas sa tuled nüüd üles? Ega sa enam ei maga? Muidugi oli siis emal uni läinud ja meil oli nalja nabani.

*******
Kui mu vend oli 4-aastane, küsis meie tädi temalt: "Mis kell on?" Ta vaatas kella, mõtles ja vastas: "Mis see sinu asi on, mis kell on."

*******
Suve hakul hakkasime ujuma sättima. Olime juba valmis, kui vend küsis emme käest: " Kas vesi on märg?" Ema vastas, et jah, on küll."Mh, siis ma pean kummikud jalga panema."

*******
Enne ühte üritust pidin magama ühe öö. Ütlesin: "Magan ruttu ära"

*******
Meil oli koer. Tema nimi oli Naki. Naki käis kogu aeg laste sabas. Ükskord oli nii, et emme tegi köögis süüa ja mina peitsin end ära. Ja emme hakkas mind otsima. Emme otsis mind pool tundi. Lõpuks ei olnud enam kuskilt otsida. Aga meie koer aitas emmel mind leida. Naki läks trepi peale ja viskas end pikali. Siis sai emme aru, et ma olen toas ja läks mind tuppa otsima. Emem leidiski minu kardina tagant ja minul oli jube naljakas, et emme mind üles leidis. Kui see juhtus, olin kahe-aastane.

*******
 
Kui ma haige olin, siis ütles emme, et paneme sulle küünla tagumikku, siis läheb palavik ära. Ja mina ütlesin siis: "No pane, aga ära põlema pane."

*******
Ühe ema lapsepõlvelugu

Kui ma väike tüdruk olin, armastasin hirmsasti ujuda ja sellega meenub mulle kohe lugu, mis mind siiani muigama paneb. Niisiis, ujuda mulle meeldis, aga emal ei olnud kogu aeg aega minuga jõe äärde ujuma minna ja nii ma avastasin enda jaoks hanede suplemise jaoks mõeldud porilombi. Võite endale ette kujutada ema ja vanaema nägusid, kui nad leidsid koos hanedega ujumas ühe porise "mooramehe". Minul aga oli selles lombis tegemist terve suvi.
Kõige suuremad vembud said mul aga visatud koos oma vendadega, kelle jaoks olin mina üks paras "nuhtlus". Ma ei jäänud neist sammugi maha ja nii juhtus, et nii mõnigi asi lõppes meil viguritega - oli siis lumesadu, mille käigus sai isa jälle aknaklaase vahetada või muud krutskid, mille lappsimisel läks vanemate abi vaja.

Friday, September 28, 2012

Ettelugemise võistlus

Meie kooli ettelugemise võistlus toimub teisipäeval, 2.okt kolmanda tunni ajal. Loeme A.Perviku loomingut ja valime esindaja(d) Võrumaa Keskraamatukogus toimuvale ettelugemise võistlusele. Seal valitakse omakorda maakonna parim ettelugeja üleriigilisele ettelugemise võistlusele.

PÜSIVUS VIIB SIHILE

Tuesday, September 25, 2012

Õpetajate päeva tunniplaan

8.oo aktus
9.00-9.30 eesti keel
9.40-10.10 inglise keel
10.20-10.50 muusika
11.50-12.15 matemaatika

Meie klassi õpetaja sellel päeval on Krislin.
Eelmisel õppeaastal kirjutasid kuus õpilast - Kerstin, Risto, Markus O, Markus P, Randel ja Sander -  kollektiivse kodu-uurimistöö "Valik meie vanemate ja vanavanemate lapsepõlvemänge". Saatsime oma töö Paide Ühisgümnaasiumisse konkursile ja ka meie töö oli üks võidutöödest. Kiituskiri uurmistöö koostajatele.

Sain klassi lastelt ja vanematelt sünnipäevakingiks 101 Eestimaa tarkust. Need annavad jõudu ja positiivsust. Neid on hea tarvitada üks tarkusepill päevas. Nüüd me alustamegi iga koolipäeva tarkuseteraga ja paneme need ka klassi ajaveebi kirja. Tänase päeva tarkus: KES ÕNNE OTSIB, SEE ÕNNE LEIAB

Monday, September 24, 2012

NUNNU-NÄITUS

27.-28.sept kooli 2.korruse koridoris.
Kui sul on mõni huvitav aiasaadus, mida tahaksid teistelegi näidata, too see 27.sept hommikul kooli.
Paneme need näitusele.

Saturday, September 22, 2012

Monday, September 17, 2012

HEI, KALLID LAPSED!

KAS KUULETE? SÜGIS KOPUTAB UKSELE.

Teeme talle koos ukse lahti
reedel, 21. septembril.

Koguneme kell 12.00
kooli sisehoovi
ja kutsume sügise
endaga mängima.

Thursday, September 13, 2012

Selle nädala parimad naljajutud

Sipelgas
Elas kord vapper sipelgas, kelle parimad sõbrad olid liblikas ja krokodill. Neile meeldis süüa praadi, puljongit, tatart ja rukist. Sipelgale meeldis lugeda "Kunksmoori". Kord oli sipelgal sünnipäev ja libliblikas tegi talle kingituseks moodsa palitu. Krokodill kinkis talle tüki katust ja krookuse. Sipelgas oli väga õnnelik. (Kerstin)

Krokodill leiab sõbrad
Elas kord krokodill, kes oli väga üksik. Ühel päeval läks ta kohvikusse. Ta nägi seal sipelgat ja liblikat, kes jõid puljongit. See oli Kunksmoori kohvik. Krokodill võttis oma moodsa palitu seljast ja istus lauda. Ta vaatas kui sõbralikult sipelgas ja liblikas juttu ajasid. Krokodill tahtis neid oma sõbraks. Ta võttis palitu taskust krookuse ja kinkis sipelgale ja liblikale. Sipelgas ja liblikas olid oma sõbra üle rõõmsad. Koos telliti kohvikus pagarilt värkselt küpsetatud rukkileiba. (Randel)

Nõiajook
Elas kord moodne krokodill. Ta šoppas poodides ja käis salongis. Aga kuri nõid Kunksmooril oli naljatuju. Kunksmoor muutis moodsa krokodilli liblikaks, siis puljongiks ja tegi sellest puljongist nõiajoogi. Loo lõpp.
(Trevor)

Krokodill ja Liblikas sõitsid vankriga sipelgale sünnipäevale. Teel hääletas Kunksmoor krookustega. Nad kinkisid Sipelgale moodsa palitu. Sipelgas oma katusekambris pakkus külalistele praadi ja pagari käest ostetud rukkileiba puljongiga. (Markus O)



Thursday, September 6, 2012

Me aasta läheks igavaks,
kui sealt ei leiaks iga laps
üht päeva, mis on tervenisti tema...

PALJU ÕNNE, INGMAR!

Kaardi joonistas Morgan.

Saturday, September 1, 2012

START


Näe, haarab koolikella päevitunud
pihku
noor, hästi puhanud septembrikuu
ja seda helistab ta, vallatu,
nüüd selgest rõõmust.

Kogu maailm
nähku:
sa seisad uue kooliaasta lävel
ja võtad kätte uue õpiku.
Tähelepanu!
Valmis olla!
Start!

Las stardipaugu eest
see kellahelin!

Las räägib õnnelikust teest
see kellahelin!

Las märgib suveaja lakkamist
ja tubli tööga pealehakkamist!

Maimu Linnamägi 




KOOL ALGAB 3.septembril  kell 9.00.

PÕNEVAT JA TEADMISTEROHKET UUT KOOLIAASTAT!