Monday, October 29, 2012

Lapsed kirjutavad Tõravere ekskursioonist

Käisime vaheajal Tõravere Observatooriumis. Nägime tähtedest pilte, gloobust, kus olid peal tähtkujud, raudmeteoriiti. Teleskoop oli hästi suur, aga kahjuks halva ilma tõttu ei saanud me taevast vaadata. Minu jaoks oli aga kõige huvitavam üks arvutiprogramm, mis näitas, millised näevad välja planeedid ja nende kaaslased.

Markus O


Neljapäeval, 25.oktoobril kogunesime kella kolmeks kooli juurde. Algas sõit Tõraverre. Meie reisi eesmärk oli tutvuda Tõravere Observatooriumiga. Tõraveres töötavad täheteadlased ehk astronoomid, kes uurivad taevast. Nad tutvustasid meile oma tööd. Sain teada, et umbes 4 miljardi aasta pärast ei ole enam Päikest. Meile näidati arvuti kaudu kolme planeeti. Nende nimed olid Merkuur, Veenus ja Marss. Saime teada, et Kaali järv on tekkinud meteoriidi kokkupõrke tagajärjel Maaga. Tegime tutvust teleskoobiga. Kahjuks oli taevas pilves ja me ei saanud seda vaadelda läbi teleskoobi. Põnev oli uurida tähtkujusid. Neid on taevalaotuses kaheksakümmend kaheks.
Loodusõpetuses olime õppinud Päikesesüsteemi, seepärast olid paljud asjad tuttavad, näiteks Päikese ja Kuu varjutus, planeetide asetus. Mulle meeldis Tõraveres väga. Lisaks õpitule saime teada palju uut ja huvitavat.

Randel

Vaheajal toimus ekskursioon Tõravere Observatooriumisse. Seal näidati meile rauatükki, mis on kukkunud taevast alla. See oli raudmeteoriit. Meile räägiti Kuust ja Päikesest. Kuul on orud ja mäed, mida katab tuhkjas liiv. Päikesel toimuvad plahvatused. Plahvatused tekitavad Maal magnettorme. Teleskoobiga me taevast uurida ei saanud, kuna ilm oli pilvine ja sajune. Kõike seda näidati meile aga arvutiekraanist. Huvitav on see, et kõik kosmoses toimuv mõjutab inimesi Maal rohkem kui me arvatagi oskame.

Helena

Käisime 3.-5.klassiga Tõravere Observatooriumis. Väga huvitav oli suur teleskoop. Aga mitte ainult teleskoop vaid ka meteoriit. See meteoriit, mida me kõik nägime oli rauast ja kaalus 273 kg. Kui me teleskoopi vaatasime, siis giid vajutas nuppe puldist, mille abil teleskoop hakkas liikuma. Natukese aja pärast liikus kuppel ja äkki tekkis tunne, et ka meie pöörleme. See oli väga huvitav. Suur üllatus oli see, et kui me teleskoobi majast väljusime, sadas väljas lund. Oli väga tore reis.

Sander

Käisime koolivaheajal algklassidega õppekäigul Tõravere Observatooriumis. Observatooriumi juures õues olid elupuud istutatud Päikesesüsteemi planeetide järgi ainult vähendatud kaugustega. Maja sees näidati meile pooleteise meetrise läbimõõduga teleskoopi. Kahjuks ei saanud me sellega taevast uurida, sest sadas ja pilves ilmaga ei ole midagi näha. Observatooriumi seintel oli palju huvitavaid pilte mitmest udukogust. Koduteel hakkas lund sadama ning kui me poole kaheksa paiku Kääpale jõudsime oli maa juba valge.

Morgan

Käisime Tõravere Observatooriumis. Esimesena nägin suurt maja, aga sinna meid ei lastud, sest majas oli remont. Aga 400 m kaugusel oli kupliga maja. Seal sees oli 1,5 meetrise läbimõõduga teleskoop. Tähti ja planeete me kahjuks ei näinud, sest oli pilvine ja sadas. Tagasiteele asudes sadas lund.

Trevor


KUI TAHAD, ET TEISED SIND PEAVAD AUSTAMA, SIIS AUSTA ISE TEISI

Sunday, October 28, 2012

Pildikesi Tõraverest

Koolivaheajal käisime õppeekskursioonil Tõravere Observatooriumis.
 

Stellaariumisse viiva tee ääres uurisime Päikesesüsteemi maketti, kus Päikest ja planeete tähistavad elupuud ning nende kaugus üksteisest on võrdeline planeetide kaugusega looduses.

 
Uurisime päikesesüsteemi maketi abil, kuidas vahelduvad Maal aastaajad, öö ja päev ning kuidas tekivad Päikese ja Kuu varjutused.
 
 
Katsusime 270 kg kaaluvat raudmeteoriiti.
 
 
Nägime 1,5 m läbimõõduga teleskoopi.
 
Kahjuks oli ilm pilves ja sadas lörtsi. Seetõttu ei saanud me teleskoobiga tähistaevast uurida. Selle asemel uurisime täthkujusid virtuaalses planetaariumis arvutiprogrammi abil.
 
Oli väga õpetlik ekskursioon, mille käigus kordasime üle ja saime selgemaks I veerandil loodusõpetuses õpitu.

Pildikesi I veerandist

Nunnu-näitus




 
Õpetajate päev
 
 
Ettelugemise päev
 

 


KES KOERA SABA IKKA KERGITAB KUI KOER ISE

ELA ISE JA LASE TEINE KA ELADA.

PÄRAST ÄIKEST PAISTAB PÄIKE

Wednesday, October 10, 2012

Võistlus "Suitsuprii klass 2012-2013"

Allkirjastasime lepingu, et osaleme võistlusel "Suitsuprii klass 2012-2013".
Võistlus põhineb vastastikusel aususel ja usaldusel.
Suitsupriiks olemine ei tähenda ainult mittesuitsetamist. Võistlusel osalejad peavad olema priid ka muudest tubakatoodetest nagu suitsuvabad tubakatooted (nt vesipiip, nuusk-, närimis- ja huuletubakas)
Klasside võistlus on avalik, osalejate nimed avalikustatakse Terviseinfo lehel www.terviseinfo.ee

RAHA ON MEHE PÄRALT, MITTE MEES RAHA PÄRALT

Monday, October 8, 2012

Ettelugemisvõistlusest

Meie kooli ettelugemisvõistlusel sai ilmekuse eripreemia Reelika.
Eripreemiad hea lugemistehnika eest said Randel ja Markus O.
Meie kooli esindab maakondlikul ettelugemisvõistlusel Marcus juba homme, 9.okt Võrumaa Keskraamatukogu lasteosakonnas.

Hoiame Marcusele pöialt!

MIDA TEED, TEED ISEENDALE

Tuesday, October 2, 2012

IGAÜKS ON OMA RAHU ISAND

5.okt õpilasliinid

5.okt väljuvad õpilasbussid alljärgnevalt:

kell 13.00 Tsolga suunal
kell 13.30 Lasva-Nõnova-Sooküla-Otsa-Kõrgessaare

Väljumisi Kääpalt kell 14.30, 15.12 ja 15.50 ei toimu.